2017 - 2018 н. р.
Основні правила поведінки під час літнього відпочинку на воді, біля водоймищ
Відпочиваючи влітку біля водоймищ, не забувайте про правила поведінки на воді.
Уміння триматися на воді – запорука безпеки. Купання у морі, рiчцi, ставку.Вода є не тільки джерелом життя, здоров’я та задоволення, але й джерелом небезпеки для життя людини. Зазвичай гинуть тi, хто порушує правила безпеки на воді. Уміння триматися на ній – запорука безпеки. У морі на воді триматися легше, бо густина солоної води вища за густину прісної.
Пам’ятайте, що на рiчцi є течія. Дно річки може бути замуленим. Вода у ставках стояча, тобто більш забруднена, ніж у річках, i це може спричинити зараження при купанні.
Щоб допомогти потопаючому, слід дотримуватись правил:
У разі надання першої медичної допомоги потерпілому після витягнення з води необхідно:
Допомогу постраждалому слід надавати залежно від його стану i якнайшвидше. Якщо постраждалий не подає ознак життя, це не повинно зупиняти надання першої допомоги. Поки є найменший шанс врятувати людину, треба проводити заходи щодо її рятування.
Правила безпечної поведінки на воді та біля води.Щоб приємно провести біля води вільний час, слід дотримуватися таких правил:
Посилання на документи:
ПАМ’ЯТКА З БЕЗПЕЧНОЇ ПОВЕДІНКИ ДЛЯ УЧНІВ ПІД ЧАС ОСІННІХ КАНІКУЛ
1. Пам’ятайте і виконуйте правила переходу вулиць і доріг.
2. Не грайтесь на тротуарі, біля доріг.
3. Дотримуйтесь правил посадки в трамвай, тролейбус, автобус.
4. На зупинці не стійте близько біля дороги.
5. Не беріть в руки вибухонебезпечні предмети, а у випадку їх виявлення, необхідно повідомити дорослих.
6. Не можна розпалювати вогнища і кидати в вогонь карбід, солярку, бензин тощо.
7. Не підходьте до ліній електромереж, якщо провід обірваний, повідомте дорослих.
8. Не грайтесь біля залізничного полотна, не кладіть на рейки предмети, не кидайте нічого у вікна потягу.
9. Не лазьте по ярках і на будівельних майданчиках.
10. Обережно користуйтесь побутовими електричними приладами: телевізором, праскою, холодильником.
11. Не відходьте далеко від будинку і не впускайте в квартиру незнайомих людей у відсутності дорослих.
12. Не грайтеся з бродячими собаками і кішками. Мийте руки після ігор перед обідом.
13. У вільний час грайтесь у дворі на дитячому майданчику.
14. Дотримуйтесь відповідних правил поведінки в громадських місцях.
15. Не використовуй піротехнічні засоби - це небезпечно!
16. Для прогулянки вдягайся зручно і тепло, щоб не застудитися.
УВАГА! ПІД ЧАС КАНІКУЛ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ЖИТТЯ ТА ЗДОРОВ’Я ДІТЕЙ НЕСУТЬ БАТЬКИ!
ОБЕРЕЖНА ПОВЕДІНКА ПІД ЧАС КАНІКУЛ – ЗАПОРУКА ЖИТТЯ І ЗДОРОВ'Я!
ПРИЄМНИХ ТА БЕЗПЕЧНИХ ВАМ КАНІКУЛ!!!
- Гриби - це дарунок лісу, але водночас вони є продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які мстяться в грибах. Прикро, що багато людей роблять висновки щодо цього лише на основі свого гіркого досвіду.
Основні причини отруєнь:
•вживання отруйних грибів;
•неправильне приготування умовно їстівних грибів;
•вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
•вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть у білих грибів і підберезників є небезпечні двійники) Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, пронос, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.
Щоб запобігти отруєнню грибами, рекомендуємо Вам заходи та правила, необхідні для виконання кожній людині; дотримуйтеся їх.
Застерігаємо!
• Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків,
• Збирайте і купуйте тільки ті гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
• Не збирайте гриби:
- якщо не впевнені, що знаєте їх, - якими б апетитними вони не здавалися;
- поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, у хімічно та радіаційно-небезпечних зонах;
- невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, в основі якої є потовщення - «бульба», покрите оболонкою;
- з ушкодженою ніжкою, старі, в'ялі, червиві або ослизлі;
- пластинчасті - отруйні гриби маскуються під них;
- «шампіньйони» («печериці»), у яких пластинки нижньої поверхні шапки гриба білого кольору.
• Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, - вони не завжди відповідають дійсності.
• Не куштуйте сирі гриби на смак.
• Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена ґрунтом, викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть із шапки слизьку плівку.
• Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
• При обробці кип'ятіть гриби у воді 7-10 хв., після чого відвар злийте. Лише тоді їх можна варити або смажити.
• Обов'язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, що використовуються для соління: грузді, вовнянки та інщі, котрі містять молочний сік, - тим самим ви позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку.
• В жодному разі не пригощайте грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
• Зеленушка, синяк-дубовик та деякі інші гриби містять отруйні речовини, які у шлунку не розкладаються. Взаємодіючи з алкоголем, отрута розчиняється та викликає гостре отруєння.
• Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд, також може статись отруєння.
• Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання - ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов'язково прокип'ятіть 10-15хв.
• УВАГА! В жодному разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням:
- «Усі їстівні гриби мають приємний смак».
- «Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні - приємний».
- «Усі гриби в молодому віці їстівні».
- «Личинки комах, черва і слимаки не чіпають отруйних грибів».
- «Опущені у відвар грибів срібні ложка або монета чорніють, якщо в каструлі є отруйні гриби».
- «Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні».
- «Отрута з грибів видаляється після кількагодинного кип'ятіння».
- «Сушіння, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах».
• Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) з'являються через 1-4 год. після вживання грибів, залежно від виду грибів, кількості з'їдених грибів, віку та стану здоров'я потерпілого.
• Біль та напади нудоти повторюються декілька разів через 6- 48 год., а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.
Перша допомога при отруєнні грибами
1. Викликати швидку медичну допомогу.
2. Ще до її прибуття необхідно негайно про мити шлунок: випити 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натиснути пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийняти активоване вугілля (4-5 таблеток), коли промивні води стануть чистими.
3. Після надання первинної допомоги дати постраждалому випити міцний чай, каву або злегка підсолену воду для відновлення водно-сольового балансу; покласти на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.
4. З'ясувати, хто вживав разом із постраждалим гриби, провести профілактичні заходи.
При отруєнні забороняється:
• Вживати будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої, молоко, - це може прискорити всмоктування токсинів у кишечнику.
• Займатися будь-якими іншими видами самолікування.
Запам'ятайте: отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Наполегливо радимо! Не збирайте та не їжте гриби зовсім. Без грибів можна прожити.
Немає коментарів:
Дописати коментар